onsdag 30 oktober 2013

En liten spökhistoria

Denna berättades under första Halloweeneventet igår, ganska kort och koncis för att kunna skrivas i chatten.

Varför flyttade Jasper egentligen från sin pumpafarm?

I sin ungdom bodde Jasper med sin fru Marie i den lilla gården i utkanten av Gyllenåsarnas dal.Vid denna tid hade Jasper också en egen skimmelhäst på sin gård, som han ofta tränade terränghoppning med. Han hade till och med byggt upp en riktig terrängbana runt gården, som vi nu är välbekanta med.

Men en vinter då snön låg så tjock över Gyllenåsarnas dal, och Snöandarna härjade så vilt att ingen vågade gå utomhus, hände något förskräckligt. Jasper och Marie hade då en tvåårig dotter, Catherine. Marie hade gått ut för att se till att hästen hade vatten och något att äta, men när hon kom in var hon alldeles likblek. Hon påstod att hästen var besatt av en Snöande. Hon låg till sängs i många dagar efter händelsen, och dog en kort tid senare. När Jasper vågade sig ut för att titta till hästen var den inte kvar.

10 år senare, när Jasper var ute och tog hand om sina pumpor en höstkväll, skymtade han något vitt och lysande i ögonvrån. Det kunde inte vara...? Men det var det. Hans skimmelhäst var tillbaka. I ilska över vad som hänt hans fru skyndade han sig in och hämtade sitt gevär och sköt sen hästen. Han begravde den stillsamt vid sidan av vägen mitt emot hans gård där en gammal runsten vakade, och han försökte sedan glömma den hemska händelsen.

Men han blev påmind redan nästa höst, när den första frosten kom och Jasper skördade sina pumpor. Då fick han syn på den vita lysande hästen igen. På samma ställe som sist, i gläntan bredvid vägen.

Denna gång packade han fort ihop sina saker, tog med sin dotter Catherine och flyttade till hans föräldrars gamla hus i Moorland.

Det sägs att skimmelhästen fortfarande hemsöker Gyllenåsarnas dal den första frostnatten på hösten, och att den som ser den alltid senare dör under mystiska omständigheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar