fredag 23 maj 2014

Jorvik på svenska - del ett


Har ni tänkt på att medans SSO är ett svenskt spel, så har många personer och platser på Jorvik engelska namn? Det har jag iallafall :P

Jag vill börja med att försöka placera Jorvik på kartan. Själva namnet Jorvik är ju skandinaviskt, och kommer (troligtvis) från Engelska staden York, vars skandinaviska namn är Jorvik. Staden invaderades av vikingar under vikingatiden, då den fick detta namn. (En rolig grej: förut stod det "South New Jorvik County" i hörnet av spelkartan, så om York är Jorvik på engelska kan det även betyda South New York County....)

Jorvik är en (medelstor?) ö någonstans i havet, troligtvis Atlanten. Den sägs ha ett onormalt milt klimat för att ligga så långt norrut, och det ska vara tack vare Aideens ljus.

Mr Pike nämne i sina fiskehistorier att han tidigare bott på Färöarna, som också är en skandinavisk ö i Atlanten. Jag tolkar det som att det ligger i närheten.

Vad är då faktan hittils?
- Jorvik ligger någonstans i/nära Skandinavien
- Troligtvis nära Brittiska öarna och har därav möjligtvis språkinfluenser därifrån
- Ganska långt norrut

Så, om jag får gissa hamnar Jorvik då någonstans inom den röda ringen på kartan. (Klicka för större.)



Blå ring - Färöarna
Gul prick - York

Trivia: Det finns även en asteorid i solsystemets asteoridbälte som döpts till Jorvik. Lite intressant med tanke på allt rymdfuffens som pågår på Jorvik, meteorregn och annat.

2 kommentarer:

  1. Åhå! :D Guu va intressant! Har alltid funderat om Jorvik var baserat på något ställe så kul att du har spekulerat och kommit fram till detta :D

    SvaraRadera
  2. Aaa, smart där!

    SvaraRadera