måndag 2 februari 2015

Ett grafiktips

Till er som kanske är lite nördigare än de flesta när det kommer till spelgrafik så kommer här ett litet tips: Kantutjämning.

Utan kantutjämning:


Med kantutjämning:Man ser tydligt hur pixlig den övre bilden är mot den undre, på allting från tyglarna, manen, hatten etc och ännu värre är det när man zoomar in. Den med kantutjämning på ser det mycket mjukare och mer verkligt ut. Det kan då vara väldigt användbart med den här inställningen när man som jag fotar en del, t.ex. till blogg och redigering.

Jag upptäckte detta lite helt random, klickade in mig på mitt grafikkorts inställningar så fanns detta där.

Detta gäller datorer med grafikkortmärket AMD (ganska vanligt), vilket är enkelt att kolla om du har, vänsterklicka på skrivbordet så kommer du antingen se "Grafikinställningar" (eller något liknande med ikonen på bilderna nedan) högst upp i listan eller så har du det inte. Kanske har andra märken också denna funktion men det har jag ingen koll på :)


Kan se ut något liknande de här.

Om du nu har det och har klickat in dig i programmet kommer du komma till huvudsidan, som beroende på inställningarna kan se ut på olika sätt.  Antingen listan på sidan:Eller i mitten. I vilket fall klicka på Spel.Ser du här en inställning under spelprestanda som heter Mipmap kan du klicka där, annars hoppa över detta steg (inte alla har det.)


Mipmap styr tydligen detaljnivån i spelgrafik.


Du kan klicka runt lite och ser hur detaljnivån blir, har du dessutom ett spel på kommer du kunna se förändringen direkt.

Nu, vidare till själva kantutjämningen då:

Tillbaka i kategorin spel, klicka på bildkvalitet och sedan kantutjämning. (På engelska heter det Anti-aliasing, om du skulle råka ha det istället.)
För att kunna ändra måsta man klicka ur "Använd programinställningar" sedan är det bara att dra reglaget hur du vill, bilden kommer visa ungefär hur spelet påverkas.

Två inställningar till finns även under bildkvalitet som kan vara bra:


Kantutjämningsmetod. Denna hjälper verkligen till med kvaliteten på tunna saker som tex staket, grindar och sånt, vilket märks ganska tydligt i spelet.Filtrering: ska tydligen göra saker skarpare på håll.

Exempel med alla inställningarna av: (titta noga på t.ex. närmsta lampan och grindarna)


Och inställningar på: 


(Häftigt!)

 Om du känner att det här är något för dig, och vill ha inställningarna nära till hands finns den praktiska "Pin"-verktyget över alla inställningar. Bara klicka på den så kommer den finnas i listan hela tiden.Men.... Jag måste ju även påpeka att detta påverkar datorns prestanda. Dvs, detta kommer att sega ner datorn lite när du spelar - men i vissa fall kanske det är värt det. Har du en väldigt bra eller helt ok dator kanske det inte gör så mycket, men annars är lagom bäst; inställningar på medelnivå.

Har du däremot en väldigt seg och hackig dator gör du bäst att stänga av alla dessa inställningar, och ha antingen lägsta nivån eller "Använd programinställningar."

När jag ändå är inne på ämnet så kommer jag titta lite närmare på just SSO's grafikinställningar nån gång de närmsta dagarna - vad är Vertical sync, t.ex?

1 kommentar: