söndag 7 januari 2018

Bakom namnen på Jorvik

Detta är en uppdatering/uppföljning om ett ämne jag tidigare skrivit om - språkforskning. Här finns del 1 och del 2. Det har ju numera tillkommit lite fler områden och namn i spelet, och därav mer material. Hurra!

Men vi börjar på ruta ett. Jorvik.
Som jag tidigare skrivit är Jorvik det skandinaviska namnet för York, men hur kom detta namn till?
Jo, det är faktiskt så att det inte riktigt betyder vad en tror att det kan göra.


För närmare 2000 år sedan grundade romarna en fortifierad stad norrut på ön Britannia (Storbritannien), och staden kallade de Eboracum. Romare som tar över och bygger fort, sounds familiar?

Senare kom staden
att kallas Eoforwic av anglo-saxerna i betydelsen Vildsvinsby/bosättning. På 800-talet erövrades staden av danska vikingar, och kom nu ihåg att dåtidens engelska och danska kanske inte var totalt olikt varandra, de härstammar ju nämligen från samma språk. Vikingarna skandinaviserade namnet till Jórvík. Vik vet vi vad det betyder, och jór? Ett fornnordiskt ord för häst.

Detta är en kedja av folk som tolkat en stads namn olika när de kommit dit, så är det inte en trevlig slump att det slutade med "Jag är Jon, son av Jor. Detta land är nu mitt land och jag ska kalla det Jorvik och jag ska försvara det med mitt liv så länge jag lever och med min själ så länge jag är död!"


Namn på platser

Mistfall
- skulle jag gärna översätta till Dimfallen


Dundull - Dun är ett forntida engelskt och gaeliskt ord för fort, och dull kan på gaeliska betyda äng, eller på engelska lågmäld, dämpad.
Byn's forntida namns, Djundalur, betydelse är okänd, men dalur är isländska och färöiska för dal. Jag diggar att de har tänkt på det där med ett forntida namn, för namn ändras ju med tiden.
Peregrinestigen - Peregrine kommer från det latinska ordet peregrinus, som betyder främling eller utländsk. Det är också det engelska ordet för pilgrimsfalk.

Epona - En keltisk gudinna som adapterades av romarriket. En försvarare av hästar. Ofta avbildad sittande på en häst. Namnet härstammar från Epos, keltiskt ord för häst.

Fort Maria - Namnet Maria har många betydelser, men relaterar mest troligt till hav eller bitterhet. Fort Maria är, liksom Fort Pinta, döpt efter två systerskepp som seglade på Cristofer Columbus expedition till Amerika. Ett tredje skepp hette Niña. Kanske något att hålla utkik efter  framtiden?

Moses fyr - "Varje natt lyser fyren, men ingen har sett fyrvaktaren på åratal"  
Namnet Moses betyder son, eller tagen från vattnet. Kanske en son inom familjen Dew?

Månskäreby - En månskära är den tunnaste biten av månen som syns innan eller efter det blir nymåne. Kan vara baserat på en verklig gammal by utanför Stockholm.

Isendell
- En variant på is och dell, som betyder liten dal omgiven av träd


Aideen's Plaza - Plaza kommer från spanskans ord för plats, och syftar vanligtvis på ett öppet torg eller marknadsplats, eller shoppingcenter.


Namn på personer

Winterwell
- Vinterbrunn(/Vinterbra)
Buttergood - ...Smör-bra. Ok..? Lite roligt att både well och good betyder bra.
Nanook - Inuitiskt ord som betyder isbjörn

Sedna - en gudinna över hav och havsdjur i den inuitiska religionen.
Inuiter är en folkgrupp som är utspridda över Alaska, norra Canada, och Grönland.

Rania - är ett arabiskt namn och betyder förtjusande eller stridande. (Nice)

Sigry - en variant på fornnordiska Sigrun, som är en Valkyrie, namnet betyder seger + hemlighet eller runa. (Runa är både ordet för hemlighet och för bokstäver under fornnordisk tid.)

Varanger - svårt att hitta en tydlig betydelse, men detta är även ett namn på en halvö i norra Norge.

Dellingr - Är en nordisk gud, ofta sedd som gryningen personifierad. Betyder den ljuse/skinande.


Alonso - Spanskt/italiensk, betyder redo för strid.

Ranger
- betyder skogsvakt/ridande polis. Kan också betyda vandrare.

Rådsman Skoll - Skoll betyder svek/förräderi (fornnordiska), och är inom mytologin en enorm ulv, son till Fenrisulven, som käkade upp några gudar under Ragnarök.

Tycker vi tydligt kan se ett tema här, väldig skoj och genomtänkt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar